Hoe organiseren we ons land?
Grondplan
betere sociale lasten: de persoonlijke sociale buffer
Hoge sociale lasten zijn een hypotheek op de toekomst van ons land.
Hoe meer een staat kan investeren (in tegenstelling tot zuivere kostenposten betalen), hoe beter de toekomstige koopkracht van haar burgers.
Stel dat iedereen die geld begint te verdienen, eerst automatisch met het verschil tussen bruto-loon en netto-loon een persoonlijke "sociale" cash-buffer aanlegt.
Een zeker bedrag (vb 20.000 euro) dat helemaal van jou is, maar dat wordt aangesproken als je aanspraak wil maken op sociale lasten, zoals werkeloosheidsuitkering, ziekteverlof etc. Indien je dat nooit nodig hebt gehad, krijg je dat bedrag (plus interest) op de dag van je pensioen.
Het eerste deel sociale lasten komt dus van jouw persoonlijke rekening. (Het is heel misschien ook een motivator om sneller terug aan het werk te gaan, omdat je je eigen geld opgebruikt ipv dat van de gemeenschap?)
Vanaf het moment dat je weer werkt, zal je brutoloon automatisch eerst die persoonlijke sociale buffer weer opbouwen.
Hoe hoog dat bedrag moet zijn en of je dat je hele leven kan laten groeien etc, is voer voor onderzoek.
Alternatief kan de staat een deel van die sociale buffer geven aan iedereen die 21 wordt (nodig of niet), omdat blijkt dat zo'n start-buffer de vrijheid geeft om betere keuzes te maken, waardoor je in hogere loonschalen terecht komt etc.
Meld een probleem
Is deze inhoud ongepast?
Deel: