Wat zijn onze grondrechten?
De overheid en ik
‘Degrondrechtisering’ van het beleid en meer macht aan de verkozenen
We hebben nood aan een ‘slanker’ arsenaal aan grondrechten waarbij de rechter zich zeer terughoudend opstelt om deze in te vullen. We hebben m.a.w. nood aan een de-grondrechtisering.
Door 1) minder grondrechten te hebben (en niet van alles een grondrecht te willen maken) en 2) een terughoudende opstelling van de rechter die deze grondrechten toepast, kan het politieke niveau (parlement en regering) terug meer macht krijgen om beleid te voeren.
Dat zal het vertrouwen in de democratie versterken. Een belangrijk probleem met onze huidige democratie is immers dat politici mede ten gevolge van de proliferatie van het aantal grondrechten en de concrete invulling die individuele rechters geven aan vage grondrechten (=rechterlijk activisme), politici maar een beperkte macht hebben om beleid te voeren en dus ook niet in de mogelijkheid zijn om het beleid te voeren dat burgers wensen.
Wanneer grondrechten concreter ingevuld worden, daalt de beleidsvrijheid van de overheid om beleid te voeren en om antwoord te bieden op toekomstige uitdagingen die we nu niet kennen. Het concreet invullen van grondrechten betonneert deze invulling op het niveau van de grondwet. Het getuigt van een ‘generatie-arrogantie’ waarbij een grondwetgevende meerderheid op een bepaald ogenblik meent te weten wat goed is voor de toekomstige generaties zonder daarbij rekening te houden met maatschappelijke evoluties en andere noden en preferentie van toekomstige generaties.
Meld een probleem
Is deze inhoud ongepast?
Deel: